Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Σπυρίδων


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Σπυρίδων (Καλαφατάκης) εγεννήθη, εν Πειραιεί το έτος 1926.
Εχειροτονήθη Διάκονος τον Μάρτιον του έτους 1951 και Πρεσβύτερος τον Ιανουάριον του 1954 υπό των τότε Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ευρίπου κ. Αλεξίου και Ρωγών κ. Διονυσίου, σεπτή Εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρού Σπυρίδωνος.
Υπηρέτησεν ως Διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Βασιλείου (Μετσόβου και Μπουμπουλίνας) Αθηνών από του έτους 1951 και τον Ιανουάριον του έτους 1954 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος εν τω αυτώ Ιερώ Ναώ.
Ακολούθως υπηρέτησεν ως Γραμματεύς και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης από του έτους 1954 - 1971, υπηρετών ταυτοχρόνως, από μεν του έτους 1954 - 1958 Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Δεξιάς, του οποίου εγένετο και κτήτωρ. Από δε του έτους 1958 - 1971 Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης.
Το έτος 1972 επέστρεψεν εις την γενέτειράν του, τον Πειραιά, τοποθετηθείς εις τον Ιερόν Ναόν Ευαγγελιστρίας, ως Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ αυτού, κληθείς μετ' ολίγον υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Κύρου Χρυσοστόμου του Ταβλαδωράκη να αναλάβει την Πρωτοσυγκελλίαν και της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, οπότε και ο εν αρετή και Αγιότητι βίου διακρινόμενος, σοφός αυτός Ιεράρχης, επρότεινεν αυτόν, ως βοηθόν Επίσκοπόν Του, το έτος 1976.
Η εις Τιτουλάριον Επίσκοπον Νεοχωρίου χειροτονία αυτού εγένετο την Κυριακήν, εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εν τω πανηγυρίζοντι Ιερώ Ναώ Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (15.8.1976).
Μητροπολίτης Κεφαλληνίας εξελέγη, υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μάϊον 1984 και την 3ην Ιουνίου εγένετο η ενθρόνησις αυτού εις τον Ιστορικόν Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, αναδειχθείς κατά κοινήν ομολογίαν άριστος οιακοστρόφος του σκάφους της Κεφαλληνιακής Εκκλησίας κατορθώσας τον ήρεμον και γαλήνιον πλούν αυτού.
Ανελίσκετο καθημερινώς, κυριολεκτικώς ωργώνων από άκρου εις άκρον την Κεφαλληνίαν λειτουργών, κηρύσσων, χοροστατών, ευαγγελιζόμενος τον λαόν του Θεού.
Εδημιούργησε και ελειτούργει βιβλιοπωλείον, Πνευματικόν Κέντρον, Τοπικόν Ραδιοφωνικόν Σταθμόν και συνέδεσε την Ιεράν Μητρόπολιν εις το INTERNET.
Με πρωτοβουλία του ανοικοδωμήθησαν εις όλας τας Ιεράς Μονάς νεότευκτα κτίρια, ηγουμενεία, τραπεζαρίες, αρχονταρίκια, ξενώνες, ίδρυσε το Εκκλησιαστικόν Μουσείον εις την Ιεράν Μονήν Αγ. Ανδρέου.
Εκοιμήθη την 20η Ιανουαρίου 2015.





Λόγια Αγάπης και Ευγνωμοσύνης
για το Σεβ. κυρό Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Σπυρίδων υπήρξε για τον Αποστολικό Θρόνο της Κεφαλληνίας σύμβολο ενότητας, απλότητας αλλά και καθαρότητα βίου. Το δε κενό που αφήνει η εκδημία του προς Κύριον διασαναπλήρωτο.
   Κατάφερε σε καιρούς δύσκολους να ενώσει το ποίμνιό του, που αν και μικρό και παράξενο λόγω της Κεφαλονίτικης ιδιοσυγκρασίας, ακολουθώντας την Ευαγγελική Εντολή “Μη φοβού το μικρόν Ποίμνιο” έβγαλε εις πέρας αυτή του την αποστολή.
   Ο Σεβασμιώτατος υπήρξε απλός μα συνάμα και αρχοντικός. Μπορεί κάποιες φορές να ήταν δυσπρόσιτος, αλλά πάντα σε κέρδιζε με το πλατύ του χαμόγελο, εικόνα που θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές μας. Αν και Πειραιώτης στη καταγωγή, μέσα στη τριαντακονταετή ποιμαντορία του στο νησί μας απέκτησε Κεφαλονίτικη ψυχή καθώς αγάπησε τους ανθρώπους και τον τόπο πολύ δυνατά.
  Μεγάλη μέριμνα έδειξε για τα μοναστήρια του νησιού μας που ήταν ως επί το πλείστον εγκαταλελειμμένα αναδεικνύοντας τον αγιοπνευματικό τους πλούτο. 
   Δε θα πρέπει να λεισμονήσουμε την ιδιαίτερη αγάπη και τιμή που έδειχνε στο πρόσωπο του Αγίου Γεράσιμου που είναι για όλους μας το στολίδι του Νησιού μας. Ως δε επισφράγιο αυτής της αγάπης κατ’ εντολήν του θα θαφθεί εκεί, κοντά του μέσα στο προαύλιο της Μονής του Αγίου της καρδιάς του. 
   Τέλος, δε θα πρέπει να λεισμονήσω κι εγώ δύο μεγάλες χαρές αλλά συνάμα και ευλογίες που είχα από το Μακαριστό Μητροπολίτης μας. Η πρώτη το 2007 όταν στον Εσπερινό του Αγίου Ελευθερίου, 16 Δεκεμβρίου, με χειροθέτησε Αναγνώστη μιλώντας με τόσο συγκινητικά λόγια για μένα. Και η δεύτερη όταν του ανήγγειλα την επιτυχία στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Η χαρά του αυτή υπήρξε διπλή. Καθότι από τη μια ήθελε να σπουδάσω τα Ιερά Γράμματα και από την άλλη ήμουν στην Μητρόπολη που για πολλά χρόνια υπηρέτησε από τη θέση του Πρωτοσυγγέλου.

Το χαμόγελο η αγάπη και η ζεστασιά σας θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας!

ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ 
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ 
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!
Το πνευματικό σας παιδί
Καγγελάρης Αντώνης
21 Ιανουαρίου 2015